Muskelvevstyper

I kroppen finnes tre forskjellige typer muskelvev:

  • Hjertemuskelvev
  • Glatt muskelvev
  • Tverrstripet muskelvev (skjelettmuskel)

Det er ca 650 muskler i kroppen. Av disse var ca 639 tverrstripet muskelvev. Mengden er vanskelig å definere eksakt når ulike kilder gruperer muskler annerledes, og noen muskler, for eksempel palmaris longus varierer presedens hos mennesker.

Hjertemuskulatur

Hjertemuskulatur finnes kun i hjertet. Hjertemuskulatur har bygningstrekk fra begge de andre typene muskelvev. Hjertemuskulatur er ikke frivillig. Hjertet trekker seg sammen slik at blodet som er i ditt hjerte er presset ut, det skjer med stor kraft og så raskt at man hos større pattedyr som mennesker, kan høre det slå. Hos små dyr går slagene så fort at hjertet summer.

Glatt muskulatur

Glatte muskulatur har en spoleformet (oval, noen ganger romboid) form. Fordi protein fibre plassert inne i glatt muskel celle i mange retninger, er en glatt muskelcelle smale og korte. de kan trekkes i lang tid, og som hjertet muskelvev ikke er festet til skjelletet. Disse muskelcellene er ikke frivillig. Den glatte muskelvev finnes i mange organer i kroppen, og det er med å danne veggen i de hule organer(dvs. de organer som har hulrom). Du kan finne det for eksempel i blodårene og luftveiene.

Når muskulatur i en blodåre trekker seg blir blodåre trangere og som et resultat av dette vil mindre blod strømme gjennom årene, med andre ord, hjelper glatt muskulatur med på å dirigere blodstrømmen. Grunnen til at det kalles glatt muskulatur er at proteinfibrene ikke danner noe tverrstripet mønster som andre muskulatur gjør, noe som resulterer i muskulatur ser glatt ut under mikroskop.

Tverrstripet muskulatur

Det tverrstripet muskelvev er det mange ser på som en "musklene". Dette muskelvet festet til skjelletet og kan føre til skade på bevegelse. vevet er organisert i bunter med muskelfibre, muskel fiber er mange sammenvokste muskelceller og har derfor mange cellekjerner. Hver eneste muskelfiber, hver bunt med muskelfiber og alle pakker som utgjør en muskel omgitt av bindevev. Tverrstripet muskel er den eneste muskelvev er frivillig.

 

Del siden sosialt!